duminică, 27 februarie 2011

Fractura de scafoid

O căzătură pe palma deschisă poate cauza o fractură de scafoid. Acest os este unul din cele 8 oasele
carpiene ale mâinii.

Diagnosticul fracturii de scafoid

Durerea profundă a policelui spre încheietura mâinii, de obicei după o căzătură, posibil să fie cauzată de o fractură de scafoid. Alte simptome includ inflamarea încheieturii mâinii și dificultate în a prinde obiecte. Mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi cu o entorsă a încheieturii mâinii, atunci când au de fapt o fractură.


Tratamentul fracturii de scafoid

Dacă este o fractură simplă, fără deplasare, de obicei se tratează prin imobilizare. În urma imobilizării se repetă examenul radiologic pentru a verifica dacă osul este consolidat, iar apoi urmează recuperarea, care poate dura până la 10 - 12 săptămâni. În cazul în care nu se vindecă, este necesară intervenţia chirurgicală.

În cazul în care fractura este cu deplasare, riscul de pseudartroză este mai mare, iar medicul poate recomanda intervenția chirurgicală iniţială pentru a repoziţiona fragmentele oasoase.

Recuperarea în urma fracturii de scafoid

Reabilitarea este o parte importantă a procesului de vindecare în urma timpului de imobilizare necesar pentru a trata cele mai multe fracturi scafoid. Gama de exerciţii de mobilizare a încheieturii mâinii pot fi începute după imobilizare, urmată de exerciţii pentru întărirea mușchilor flexori şi extensorilor. Exerciţiile pentru supinație, pronaţie și exercițiile de prehensiune, sunt necesare pentru o recuperare rapidă și cât mai bună.